Analisten vrezen dat een sterke US-dollar het Bullish Momentum van Bitcoin zal dempen

De Bitcoin- en goudprijs daalde terwijl de Amerikaanse Dollar-Index zich opstapelde, wat ertoe leidde dat analisten speculeerden of een sterke dollar het momentum van BTC zou vertragen.

Op 21 augustus daalde de Bitcoin (BTC) prijs met meer dan 3% van ongeveer $11.880 tot $11.511 op Coinbase. Toevallig begon de Amerikaanse Dollar Index (DXY) terug te komen van zijn daling van 4 maanden.

Terwijl de dollar met 1,3% steeg van $92,28 naar $93,20, daalden de Bitcoin, de grote cryptocurrencies en het goud tegelijkertijd. De schijnbaar omgekeerde correlatie tussen de dollar en Bitcoin zou erop kunnen wijzen dat de verzwakkende dollar de recente rally van BTC gedeeltelijk heeft gekatalyseerd.

Zal een sterke dollar rally het momentum van Bitcoin omkeren?

Sinds de grote Bitcoin-correctie van de Zwarte Donderdag hebben analisten de huidige BTC-rally toegeschreven aan de dalende dollar.

Onderzoekers van Kraken Exchange, schreven:

„Achter de golf, versterkt Bitcoin’s correlatie met #goud tot een 1-jarige hoogte van 0,93. Dit gebeurde toen de markten zich tot veilige haven activa wendden te midden van een opleving in COVID-zaken, verhoogde overheidsuitgaven, gemengde bedrijfswinsten, inflatievrees en een verzwakkende US-dollar“.

Wanneer de dollar echter omkeert en begint te stijgen, kan de kans op een Bitcoin-consolidatiefase toenemen.

In de afgelopen 48 uur, toen de US Dollar Index steeg, daalde de prijs van goud ook met meer dan 3,5%. Goud is de afgelopen weken sterk gestegen, gesteund door de toenemende onzekerheid over de wereldeconomie.

Scott Melker, een cryptocurrency trader, zei dat de omgekeerde relatie tussen Bitcoin en de dollar overtuigender is dan de recente correlatie met de aandelenmarkt. Hij merkte op:

„Bitcoin’s omgekeerde relatie met de dollar is veel dwingender dan het idee dat het gecorreleerd is met de aandelenmarkt.“

De dollar heeft sinds april ondermaats gepresteerd ten opzichte van belangrijke reservevaluta’s zoals de Japanse yen en analisten verwachten dat als de dollar zijn sterke dynamiek kan behouden, het goud en de Amerikaanse dollar negatief zullen worden beïnvloed.

De kortetermijnprognose van de dollar

Volgens Michael Hewson, CMC Markets UK’s belangrijkste marktanalist, veroorzaakt het herstel van de dollar de opwaartse trend van het goud om te verzwakken. Hewson zei:

„De opleving van de Amerikaanse dollar heeft ook een nieuwe periode van zwakte in de goudprijs veroorzaakt, die sterk verkocht is en nu de steun op 1.920 dollar per ons test, en de hernieuwde onzekerheid over het tempo van verdere monetaire stimulering door de Federal Reserve.“

Gegevens van Skew laten ook zien dat Bitcoin en goud een nieuwe correlatie hebben gezien in de afgelopen weken. Als de prijzen van BTC en het edelmetaal naast elkaar blijven bewegen, stijgt de kans dat de versterkende dollar een terugtrekking van BTC veroorzaakt.

Karl Schamotta, de belangrijkste marktstrateeg van Cambridge Global Payments, zei dat de dollar een korte knijpbeweging zou kunnen meemaken. Hij legde uit:

„Je ziet een beetje ontspanning in de korte dollarhandel die de laatste maanden zo sterk is toegenomen.“

De samenvloeiing van een korte druk op de dollar, de aankomende stimuleringsovereenkomst en de toenemende economische zekerheid dragen bij aan de opleving van de dollar, maar dit zal een kortstondige of langere termijn trend zijn.